112 år gammel bydelshistorie: Sigøjnere i Brønshøj 2. del

Brønshøj fik i 1910 et længere besøg af en sigøjnerklan. Sigøjnerne fik med kongens hjælp lov til at opholde sig i landet, og pressen beskrev gruppen som ”en af de rigtig gode gammeldags omstrejfer-familier”. To år senere blev gruppen omtalt som ”sigøjnerbande”, og et folketingsmedlem viderebragte udsagn om børnemishandling, kvindehandel og barnemord.

Her er 2. del af den spændende historie.

Vennely lå på hjørnet af Frederikssundsvej og Brønshøjholms Allé

Netavisen kan igen bringe en helt vild nostalgisk historie fra det gamle Brønshøj. Denne gang om Sigøjnere i Brønshøj, og det er igen Finn Olsen, som har stået for denne fantastiske historie, som er fortsat fra sidste uge.

Børnemishandling, kvindehandel og barnemord

Kongen nåede ikke at blive 90 år. Han døde svækket af en hjertesygdom i 1912 – kun 68 år gammel. Med hans død ophørte også den beskyttelse, som sigøjnerfamilien hidtil havde nydt. Folketingsmedlem Peter Sabroe, der var kendt som børnerettighedsforkæmper, gik samme år til pressen med en beretning om forholdene i sigøjnerfamilien. Han kunne fortælle, at Marietta under opholdet i Brønshøj havde haft et barn på omkring 1½ år hos sig. Barnet havde fået en rå og hadefuld behandling af både sigøjnerhøvdingen, hans kone og hans sønner. Et andet jævnaldrende barn i gruppen, var derimod ikke blevet behandlet tilsvarende dårligt.

Sabroes historie blev bekræftet fra Cafe Vennely i Brønshøj, hvor restauratørens kone kunne fortælle, at sigøjnerhøvdingen hver dag spiste en høne. Som regel skar han en fod af, som han kastede hen til barnet. Når barnet gnavede på hønsefoden, morede det høvdingen at råbe, at den unge åd ham ud af huset. Barnet fik også hønsetarme at æde, og ville have sultet, hvis ikke restauratørens kone havde taget sig af det.

                                                 Andreas Taikon i fuld figur

Sabroe kunne også fortælle, at kvinderne i gruppen fik pisk af høvdingen, hvis de ikke tjente mindst 20 kr. om dagen. Høvdingen havde desuden på et tidspunkt solgt Marietta til en svensk kollega for 500 kr. Hun var dog flygtet fra sin nye herre, og høvdingen var nu godt tilfreds med både at have pigen og pengene.

En tidligere kæreste til Marietta, der er par år tidligere havde rejst med gruppen, bidrog til fortællingen med en beretning om, at en svensk pige dengang var blevet gravid med en af høvdingens sønner. Da hun havde født barnet, blev hun jaget væk, hvorefter barnet blev kvalt og brændt.

Skærsliberens søn

Det lille barn, der blev behandlet så dårligt under opholdet i Brønshøj, var høvdingens eget barnebarn. Ophavsmanden til historien om det dræbte barn i Sverige hed Rosenhagen. Han var ganske rigtigt tidligere kæreste med Marietta, og han var også far til hendes barn.

Sigøjnerhøvdingen anså ikke åbenbart Rosenhagen som et passende parti for Marietta. Rosenhagen var søn af en skærsliber, og til Isefjordsposten udtalte høvdingen, at Marietta havde fået så mange flotte tilbud, at ”det er en ren stædighed, at hun løber med den beskidte skærsliber”. Han tilføjede, at ”Rosenhagen er fuld af lus og lopper”, og i øvrigt skyldte ham 100 kr. Endelig kunne høvdingen fortælle, at han havde ”slået hånden af sin datter”, efter hun nu var stukket af sammen med Rosenhagen.

Og de levede lykkeligt…..

Taikon-klanen endte med at blive udvist til Sverige. I november 1912 var Marietta dog tilbage i Danmark, hvor hun blev anholdt på Langeland sammen med Rosenhagen. Hun var svensk statsborger, og blev derfor igen udvist til Sverige. Han var derimod dansk, men havde ”glemt” af aftjene sin værnepligt, og blev derfor anholdt.

 

Her harTaikon slået lejr i Dragør i starten af 1900 tallet

Marietta blev gift med Rosenhagen i 1916, og fik igen mulighed for at opholde sig i Danmark. Isefjordsposten kunne berette, at Rosenhagen nu aftjente sin værnepligt i Sandholmlejren. Udenfor Sandholmlejren havde Marietta og børnene slået lejr i et telt, og hver gang Rosenhagen kunne se sit snit til det, stak han ud til Marietta. Når underofficererne mødte op for at hente den undvegne værnepligtige hjem, blev de mødt at en byge af potter, gryder, pander og ukvemsord fra Marietta.

Marietta og Rosenhagen fortsatte det omvandrende liv. Rosenhagen som bjørnetæmmer og artist. Hun som spåkvinde under navnet ”Den Berømte Fru Rosenhagen”. De fik seks børn sammen. Rosenhagen blev tragisk dræbt for øjnene af sine børn og familie kun 48 år gammel, da en af hans bjørne overfaldt ham.

                                           

Der blev skam skrevet om Brønshøjs sigøjnere i flere af landets aviser som for eksempel her i Aftenbladet (København) 26. oktober 1910.