Fiskehejren - mosens vagtmandsværn - Ugens Fugl i netavisen

 

        tekst og foto: Christian Christensen

 

Fiskehejren – mosens vagtmandsværn. Alle der har deres gang – eller løb – i Utterslev mose støder ind i mellem på fiskehejren. Det er mosens næststørste fugl kun overgået af knopsvanen. Stående måler den cirka 1 meter mens vingefanget er op til 1,8 meter. Omvendt vejer den ikke engang 2 kg så der er masser af fjer og lange ben. Ofte opdager man den først i det øjeblik. Den letter som det ses på det billede min gode ven Michael Bendt har taget. Dens smukke gråtonede fjerdragt med sorte indslag har i fuglekredse givet den tilnavnet ” mosens vagtværnsmand”.

Fiskehejren er en rigtig overlever uden reelle fjender. Den har et bredt fødevalg, lige fra mosegrise, frøer, fugleunger og over til ret store fisk som den sluger levende ned i gennem dens lange hals. Men alt levende kan spises. Dens jagtteknik er at stå bom stille på lavt vand og så vente på, at en intetanende skalle eller frø kommer forbi. Sker det det, hugger den til med sit lange spidse næb. Den kan spænde halsen op som en springfjeder, der så fyres af mod byttet både over og under vandet. Fiskehejren yngler ikke i Utterslev mose, men kan ses året rundt. Det skyldes, at der er en større koloni i Frederiksberg have med cirka 60 ynglepar. Det var daværende direktør for Københavns zoologiske have Bent Jørgensen der i sin tid fik kolonien etableret i haven, der jo grænser direkte op til selve ZOO. Bent Jørgensen så noget smukt i, at der på den måde var en tråd fra dyrene i fangenskab ud til den vilde natur.

Den tanke kan vi andre så her mange år efter glæde os over. I mellemtiden er der dog sket det, at et stigende antal haveejere har anlagt små damme med guldfisk og karper i, og her starter balladen. Fiskehejrerne der flyver rundt i mellem bydelene spotter disse damme fra luften hvorefter de tidligt om morgenen, mens ejerne sover, mæsker sig i de dyre fisk. Det er på godt jysk ”træls”, men den eneste effektive måde at sikre sig på er hver aften at spænde et net af nylon eller stål ud over dammen. På landsplan er fiskehejren i god trivsel, og de seneste årtiers milde vintre har yderligere bidraget til en positiv bestand udvikling. Fiskehejren blev fredet i 1980.