Brønshøj Kirkes Pigekor er med i rekordstort luciaoptog i Tivoli

Som en del af den store nedtælling til juleaften spiller den 13. december – kendt som Luciadagen – en helt særlig rolle hos mange. Der er godt nok tale om en ældgammel svensk skik, hvor et fakkeloptog gik fra ødegård til ødegård med den smukke pige forrest for at vække gårdens karle, men danskerne har for længst taget traditionen til sig som deres egen. Derfor kan gæsterne onsdag den 13. december opleve et optog med over 100 piger iført hvide luciakjoler.

Luciaoptoget går fra Den flyvende Kuffert i retning mod Plænen, hvor det første stop er, når mørket har lagt sig over Haven på dagen kl. 17.30. Der lægges ud med ”Nu bæres lyset frem” i Tivoli.

Tivoli har samlet fire forskellige kor, der tilsammen tæller over 100 unge til i et stort fælles kor. Koret består af udover af piger også af enkelte drenge fra Frederiksberg Sogns Pigekor, Dragør Kirkes Børne- og Ungdomskor, Vesterbro Sogns Ungdomskor og Brønshøj Kirkes Pigekor. Udover Luciasangen fremfører sangerne bl.a.  ”Et barn er født i Betlehem”, ”Dejlig er den himmel blå”, ”Ding, dang, engleklokkers klang”, ”We wish you a Merry Christmas”, ”En rose så jeg skyde” og ”Il est né le Divin Enfant.”

– Der findes næppe noget mere stemningsfuldt end et Luciaoptog i hvide kjoler bærende på lys, der synger sig igennem mørket med en række juleklassikere, siger Luciakorets dirigent Lis Vorbeck. –  I dag er Lucia-traditionen lige så meget dansk som svensk, og langt de fleste piger i Danmark har på et tidspunkt selv deltaget i et optog. Det kan jeg se i øjnene på dem, der møder op. Det er dén historieblanding samt legenden om den troende pige, som gør et luciaoptog helt unikt.


 

Fakta om Lucia myten

Den 13. december er luciadag. Navnet Lucia stammer fra det latinske ord LUX, der betyder lys. Lucia skal ifølge legenden have levet under Diocletians kristenforfølgelser, hvor hun blev martyr. Det skete, da hun blev kristen efter at have oplevet sin mor blive helbredt ved Agathe af Cathanias grav, hvor Agathe også viste sig for de to.

I taknemmelighed gav Lucia sine ejendele til de fattige og bragte mad til dem. Hun havde lys på hovedet, så hun havde begge hænder fri til at hjælpe. Lucias forlovede blev så gal over denne godgørenhed og at hun havde givet sine ejendele bort, at han meldte hende til myndighederne. De bestemte, at hun skulle tilbringe sin tid på et bordel, men da hun skulle sendes af sted, kunne end ikke vilde okser flytte hende fra jorden. De forsøgte at brænde hende, men heller ikke det lykkedes, og først da de jog et sværd gennem hende, døde hun. Så dramatisk bliver det ikke i Tivoli, når Luciadagen markeres.