Fra på torsdag kan man opleve udstillingen "Bjerget" i Vandtårnet
Et bjerg af ting tårner sig op i den aktuelle udstilling i Brønshøj Vandtårn. Kunstneren Seimi Nørregaard står bag en enorm kunstinstallation opbygget af ting, som københavnerne har sagt farvel til.
Vi køber, bygger rede, skraber til os, hamstrer. Tingene hober sig op i kældre, stuer og loftsrum, eller bliver smidt ud på det store fælles bjerg af ting.
Siden starten af september måned har Københavnerne indleveret brugte ting som møbler, tøj, stof, sengetøj og andre sager til den aktuelle udstilling i Brønshøj Vandtårn. Det sidste drikkevand forlod det fredede vandtårn for 20 år siden og i dag er kulturen rykket ind. Med den aktuelle installation forvandler det udtjente vandtårn sig til et gigantisk refleksionsrum over vores forbrug af ting, deres betydning for os og den dragende effekt, som tingene har på os.
At forbruget af ting har en effekt på miljøet står udenfor enhver tvivl. Faktisk er det kun 20 procent af en danskers globale CO2-udledning, der er relateret til forbrug af el og varme på bopælen, mens 80 procent er relateret til alle andre ting, ikke mindst alt det, vi forbruger og smider væk, har Torben Chrintz, videnskabelig rådgiver i Danmarks grønne Tænketank Concito udtalt til Politiken.
Seimi Nørregaards arbejde med tingene, handler også om alle de historier der knytter os og forbinder os til dem, eller måske mangel på samme. Hvad gør nutidens billige produktionsmetoder og hurtige skift i indretningsmoden ved vores forhold til tingene? Kommer vores børn til at gemme det IKEA bord de arver fra os, og får vi gemt det gamle kakkelbord til dem?
Den 10 meter høje kunstinstallation Bjerget funkler lysende og indbydende i den enorme grå betonbygning på toppen af København. Aflagte lagner og dynebetræk tegner konturen af et bjerg og indeni snor gangene sig og små huler opstår undervejs ind mod den knitrende, mørke midte. Undervejs møder man plastikdimser, legetøj med og uden lyd, gamle matematikopgaver, lamper, tøj, sadler, møbeltårne og porcelænsfigurer. Cykelstyr, gardiner, telte, bøger, høretelefoner, brødskærere, bamser.
Alt det, vi slæber med os som en lang hale af fysisk og mentalt materiale. Alt det, vi har samlet sammen gennem livet. Tingene minder os om det, der har været. Danner forbindelse mellem vores forbrug, vores indgroede vaner og vores omverden.
Udstillingsperiode: 10. okt. – 13. nov. 2019 / Fri entré / Fernisering: 10. okt. kl. 17-20
Åbningstid: Onsdag kl. 13-20/ Torsdag og fredag kl. 13-18 / Weekend kl. 11-17
Åbningstid i efterårsferien (uge 42): Hver dag kl. 11-17
Oplev Bjerget med performance v/ Seimi Nørregaard og Nina Tind: 12.-20.okt kl. 14-17 + 23. og 30. okt. kl. 17-20.
Om Seimi Nørregaard
Seimi Nørregaard (f. 1975) er dansk performer og billedkunstner. I Seimi Nørregaards scenografier er man som en flue på væggen i en fremmeds hjem. Man hører, ser, smager og dufter de mennesker, der kun lige er gået ud ad døren og har ladt tingene alene hjemme. Seimi har arbejdet i krydsfeltet mellem kunst og performance som iscenesætter, digter, performer og scenograf siden sin uddannelse på Nordisk Teaterskole i 1998. Af tidligere udstillings- og performanceprojekter kan nævnes Væggene har ører (Overgaden – Institut for samtidskunst og Carte Blanche, 2006), Set up (Carlsberg TAP3, 2011), Hulerum på Live Art for Børn (Nikolaj Kunsthal, 2014), Arbejd Arbejd (på Det Frie Felts Festival og Metropolis Festival 2015), HJEM (Warehouse 9, 2015) og Skjul (Overgaden – Institut for samtidskunst 2016).
Om URUM
Urum er Brønshøj Vandtårns udstillingsrum for lyd, lys og installationskunst. Brønshøj Vandtårn er et af landets første funktionalistiske bygningsværker, og den nedre søjlesal har en unik akustik med en meget lang efterklang. Hver vinter udforsker to større udstillinger efterklang i bred forstand i det kolde mørke tårn i Brønshøj. Inspireret af tårnets gedigne konstruktion arbejder kunstnerne med temaer som tid, arv og aftryk.
Tidligere udstillinger & events:
“A soft fall” – Lydværk af Yann Coppier & Runar Magnusson
“I Brønshøj står et Vandtårn” – Åbningsceremoni af Cæcilie Trier & Lil Lacy
Kommende udstillinger:
“Wetland Project” – Brady Marks & Mark Timmings
Lisbeth Lyrstrand – Tue
Christian Skjødt – TBA
Vandtårnets historie kort:
1928-1930: Vandtårnet opføres, som afløser for et ældre vandtårn (Arkitekt: Ib Lunding under stadsarkitekt Poul Holsøe
1930: Brønshøj Vandtårn indvies
1978: Renovering af Vandtårnets tag
1999: Vandtårnet tages ud af Københavns Vandforsyning
2000: Vandtårnet fredes
2011-2012: Vandtårnet bruges til koncerter under navnet ”Vandklang” arrangeret af Peter Rønn Musikoplevelser
2015: Københavns Kommune tilbagekøber grund og tårn
2019: Brønshøj Vandtårn åbner op for offentligheden
2020: Vandtårnet fylder 90 år