233 studenter fra Efterslægten

IMG_0036

Det er rektor Anne Frausings ”yndlingsdag” når hun sender studenterne fra HF-Centret Efterslægten af sted med de hvide huer. Sidste weekend var der 233 af slagsen.

””Hvilken dag er det i dag?” spurgte Peter Plys.

”Det er i dag” svarede Grisling.

”Min yndlingsdag” sagde Peter Plys.

– Translokationsdagen på Efterslægten er min yndlingsdag. En dag vi alle har set frem til for at fejre jer, som sidder her på hæderspladserne og er centrum for alles opmærksomhed og glæde.

Sådan indledte rektor Anne Frausing sin tale til årets studenter, da hun lørdag skulle hylde de 132, der var blevet færdige med en toårig HF-klasse på Efterslægten. Og ingen tvivl om, at det var en ”yndlingsdag” for størstedelen af de 450 glade og stolte studenter, forældre, bedsteforældre og lærere, som lørdag formiddag fyldte Efterslægtens smukke aula. Blot to dage efter den seneste festlighed, hvor rektor Frausing kunne uddele eksamensbeviser til de 101 unge og ældre HF-studenter, som havde taget deres eksamen som enkeltfag.

– Med 233 færdige studenter sætter vi endnu en rekord på Efterslægten, fortæller informationschef Ole Vadmand. – Vi har i de seneste fem uger været igennem mere end 3.000 eksamensbegivenheder, altså målt som antallet af kursister der har været oppe til en eksamen, så det har været hæsblæsende. Men nu sætter ikke bare studenterne, men også alle vi, der arbejder med at undervise, administrere og servicere dem, et herligt punktum for et godt år. Ikke blot er der rekordmange studenter, der bliver færdige, de har også opnået nogle virkelig flotte resultater, fortsætter Ole Vadmand. – Og med resultater tænker vi jo ikke blot på de høje gennemsnit, dem har vi en del af, men i lige så høj grad på de kursister, som med indædt vilje og stor arbejdsomhed har kæmpet sig et lille eller stort stykke højere op på karakterskalaen, end de egentlig havde turdet drømme om. Sådan nogle små sejre udgør en mindst lige så flot præstation som et højt gennemsnit !

Frihed og demokrati

Netop friheden til blandt andet at uddanne sig var da også et af temaerne i rektors tale, og hun benyttede lejligheden til både at markere 100-året for den grundlovsrevision, som gav danske kvinder valgret, og 25-året for demokratiets indførelse i Sydafrika.

                   IMG_0043

– Nelson Mandela var også en stor fortaler for uddannelse, sagde Anne Frausing videre i sin tale. – Ikke for uddannelsens skyld, men fordi, som han sagde: ”Education is the most powerful weapon you can use to change the world” – ”Uddannelse er det mest kraftfulde våben, som du kan bruge til at ændre verden”. Vejen til frihed og til en bedre verden er brolagt med uddannelse.

– I har jeres fulde frihed og I har fri og lige adgang til uddannelse – og I har taget det første og vigtige skridt i jeres uddannelsesforløb med en hf-eksamen. I er klar til at sætte nye mål for jeres liv og for en bedre verden – det er jeg helt tryg ved.

Brug drømmene som drivkraft

Rektor havde selvfølgelig også gode råd med til dimittenderne, og en lille smule vemod var der naturligvis også, inden hun afslutningsvis endnu en gang ønskede til lykke:

IMG_0157

– Hjertelig til lykke med jeres eksamen! Nyd nu denne festdag med hinanden til fulde – og gå så trygt ud i verden med jeres drømme som drivkraft og mød alle udfordringerne med mod, handlekraft, selvværd og selvtillid og eftertænksomhed. Gå ud og gør en forskel! Med disse ord dimitterer jeg årgang 2015 fra HF-Centret Efterslægten.

Sådan sluttede rektors tale, og det var en stolt og glad rektor, som ved begge de festlige lejligheder trykkede hånd med de dygtige studenter, inden den glade tur gik ud i byen for de otte afgangsklasser.