Danmarks første student kommer fra Efterslægten

Med et 12-tal i sidste fag og et samlet gennemsnit på over 11 blev Martin Birkmand fra HF-Centret Efterslægten fredag formiddag i sidste uge sommerens første student, formentlig den første i hele Danmark.

Og ikke nogen helt almindelig student. Martin er 29 og har taget sin eksamen som HF-enkeltfag. Martin brænder for matematik – og sprog. – Jamen, sprog er jo også logik og systematik, og selv om matematik er mit favoritfag, kan jeg sagtens overføre erfaringer mellem fagene, fortæller Martin Birkmand, som har læst HF i 3½ år som enkeltfagsstuderende. – Det startede faktisk med kun ét enkelt fag, og så har jeg ellers løbende taget fagene derfra, så jeg nu står med en hel eksamen.

Martin Birkmand

Sammen med rektor Anne Frausing (t.v.) og studievejleder Lena Hedegaard hejser, Martin Brinkmand, sommerens første student, flaget på HF-Centret Efterslægten. 

Men nu er han ved at blive rastløs. – Det har været rigtig spændende og sjovt her på Efterslægten, men nu glæder jeg mig til at komme i gang på universitetet efter sommerferien. Og studiet skal selvfølgelig være matematik!

Om den lidt overraskende kombination af matematik og sprog siger Martin:  – Det, jeg kan lide ved sprog, er først og fremmest grammatikken, man kunne måske kalde det sprogets tekniske dele. Dér ligner sprogene jo matematikken, det logiske og systematiske. At han ikke er en ren matematik”nørd” viser sig også ved, at Martin skrev sin store opgave på HF om romanen Lolita, og i det hele taget er han glad for den kompleksitet, som HF har præsenteret ham for.  – Her på HF har jeg lært rigtig meget om mange forskellige fag og om at arbejde på et højt abstraktionsniveau, og på den måde mener jeg, jeg er rigtig godt forberedt til at studere på universitetet.

På spørgsmålet om, hvor han vil være om fem år, svarer Martin med et målbevidst smil: – Om fem år er jeg færdig med at læse matematik, og jeg er nok på vej ind i et job med emnet. Lige hvad det bliver, er svært at sige, måske noget med økonomi, måske læser jeg ph.d., eller måske er jeg matematiklærer?

Det sidste glæder Efterslægtens rektor, Anne Frausing, som var blandt de første til at ønske Martin tillykke med eksamen. Anne Frausing er selv matematiker og fortabte sig efter den traditionelle flaghejsning hurtigt i en matematisk diskussion på højt niveau med den nybagte student.

I de kommende uger bliver over 200 andre studenter udklækket fra HF-Centret Efterslægten.