Den flittige 77-år gamle cykelsmed i Husum bliver ved, til han ikke kan tygge smør længere

IMG_2410

– Min kone siger tit til mig, nu må du snart holde op med at arbejde, du er trods alt oppe i 70’erne. Men det har jeg nu ikke tænkt mig. Jeg bliver ved, til jeg ikke kan tygge smør længere, fortæller den gamle cykelsmed i Husum, Robert Zastrow med et skælmsk smil.

2700-netavisen har besøgt cykelforretningen på Frederikssundsvej  312 B. Husum Cykelservice hedder den helt nøjagtigt. Og det er netop, hvad Robert Zastrow gør alt for at leve op til. Hans hovedbeskæftigelse er at reparere cykler og få dem klargjort, så hans kunder igen bliver godt kørende. Men tingene har unægteligt forandret sig på de snart 30 år, han har haft sin butik i bydelen.

– Ja i dag går tiden udelukkende med at reparere, hvor der tidligere også blev solgt nogle nye cykler. Sådan er det ikke mere, nu da store butikskæder mere eller mindre har sat sig på markedet, siger Robert Zastrow. – Jeg kan huske, da Føtex kom til bydelen. Da fik jeg pludselig besøg af chefen, som venligt fortalte mig, at de nu ville overtage 60 procent af salget af nye cykler. Og det kom til at passe. At kommunen så gjorde det endnu sværere for mig, da de fjernede tre parkeringspladser udenfor min butik, hjalp ikke ligefrem på omsætningen. Så i dag tager jeg kun nye cykler hjem, hvis kunderne beder mig om det. 

IMG_2406

Robert Zastrow har prøvet mange forskellige jobs i sin tilværelse, men han er udlært cykelsmed. Det blev han på Finsensvej. Derfor endte det også med, at han søgte tilbage til sit erhverv og startede egen butik i Husum. – Det var godt nok lidt tilfældigt, at jeg lige landede her, selvom jeg altid har kendt bydelen. Da jeg var dreng løb jeg på skøjter i det gamle idylliske Husum, fortæller han videre. – Jeg er ellers Vanløsedreng, men afstandene i området er jo ingenting. Dengang var der ænder, grise og køer i den gamle bydel. Det var så hyggeligt. Der var en ung mand, som havde startet en cykelforretning her på adressen, hvor Textilmessen forøvrigt tidligere havde lager, men han blev hurtigt træt af det og ville gerne af med det. Så slog jeg til – og det er helt nøjagtigt 28 år siden. 

Det har givet stor berøring med hele området, og jeg har lært en masse dejlige mennesker at kende i de mange år. Og som sagt – jeg har ikke planer om at stoppe foreløbig. Hver dag tager jeg bussen til Husum og glæder mig til at åbne min forretning kl. 10. Det holder mig i gang – og det har jeg det fint med, slutter den gamle, flittige cykelsmed.