Gårdmænd og gartnere gør et godt stykke arbejde i Tingbjerg

Gårdmænd vedligeholder inde og ude i Tingbjerg, rydder op og fjerner affald, mens gartnerne har fokus på, hvordan det grønne tager sig ud. De er gode til at hjælpe hinanden på tværs, når opgaverne kræver det – og det gør de tit.

De fine, nye træer er lænet nænsomt op af rækværket. Det er kugleakasier, der med tiden får en høj stamme med en rund krone foroven. Når de vokser til, får de også store, hvide blomster i forsommeren.

Nuki og Mauro graver MIKAL SCHLOSSER

Gårdmænd og gartnere arbejder i team. Mauro Diaz t.v. og Nuko Gorovic har samlet hele teamet for at plante træer på Terasserne (Foto: Mikal Schlosser)   

– Træerne kommer til at stå her langs stien, og man vil kunne se fra skolens fritidsdel på den ene side over til vuggestuen på den anden side. Der bliver et godt udsyn. Vi lægger også løg under træerne, som kommer op næste forår, og der kommer græs over det hele, fortæller Mauro Diaz, der er gartner og har valgt planterne.

På forhånd er området gjort klar. Sammen med kollegerne har Mauro Diaz fjernet masser af stor, tætvoksende hæk og bagefter dens rødder.

De har virkelig knoklet. De der rødder, der skulle op, puhaa, siger Gitte Larsen, der som afdelingsleder af Tingbjerg Heldagsskoles Fritidsdel på Terrasserne 40 har kunnet følge arbejdet på tæt hold. Det bliver så flot !

Det daglige samarbejde

Som gartner har Mauro Diaz og de andre fire gartnere i Tingbjerg mange opgaver, der holder de grønne områder pæne. De klipper græs, luger, brænder ukrudt og klipper hække. Oftest foregår det i samarbejde med områdets gårdmænd.

– Vi kæmper med ukrudt, og når jeg laver nyt, forsøger jeg at gøre det nemt at vedligeholde. Jeg er til stauder med blomster i flotte farver og bunddække. Når det bliver stort, er der ikke mere ukrudt, og man skal bare snuppe en tidsel i ny og næ, fortæller han, der arbejder i Tingbjerg på tredje år.

Ligesom gårdmændene hjælper Mauro Diaz med hans opgaver, hjælper han dem med deres opgaver. Det er særligt affald, de har brug for en hånd til at klare.

– Tre dage om ugen skakter vi ud. Vi får alt det affald, beboerne har smidt i deres affaldsskakter ud og op af kældrene, så kommunens skraldemænd kan tage det med. Vi fjerner storskrald, rydder op i multiskurene og fjerner affald. Især når det er godt vejr, er der meget affald, der ligger rundt omkring. Meget af min tid går med at rydde op og fjerne affald, siger Nuki Gorovic, der har været gårdmand i Tingbjerg i 11 år.

Nuki Gorovic og de 17 andre gårdmænd i Tingbjerg tager sig desuden af stort og småt. Opgaverne spænder vidt fra at rense kloakker over at skifte pærer i opgange og kældre til at omdele informationsmaterialer til beboerne. Den enkelte gårdmand tager sig af 22-28 opgange og et par haverum og sørger også for at få repareret og justeret, hvad der måtte trænge til det.

– Jeg er glad for mit arbejde. Det er forskelligt fra dag til dag. Jeg bliver ekstra glad, når jeg hjælper beboere, og de bliver glade. Jeg kan også godt lide, at det ser pænt ud,” siger han.

Samarbejde på tværs

Boligselskaberne fsb og SAB/KAB har siden 2010 haft fælles drift i Tingbjerg. Ansvaret for at holde området er derfor en fælles opgave, og gårdmænd og gartnere arbejder sammen på tværs af selskaberne.

– Det giver mere fleksibilitet i det daglige arbejde, og der er også økonomi i det. I stedet for at have to traktorer, behøver vi måske kun en. Den fælles drift muliggør et fornuftigt samarbejde, siger Cliff Hemmingsen, der som driftsleder i Tingbjerg forum organiserer og koordinerer gårdmændenes og gartnernes arbejde.

På Terrasserne er hullerne gravet, og træerne plantet. De hjalp hinanden med at løfte de tunge træer på plads og få dem stabiliseret, og der blev lagt kræfter i. Det konkrete resultat af det hårde arbejde er ved at tage form.                                                                                                                                 G.A.

Man kan se mere på tingbjergforum.dk