Hva' er nu det - laver man hovedrengøring på Husum Torv ?

IMG_1958

Mange forbipasserende studsede sikkert over, at der torsdag formiddag i sidste uge pludselig rykkede et hold gulklædte folk ind på Husum Torv og begyndte at skure brostenarealet fra ende til anden. En stor lastvogn med tank sørgede for, at man kunne bruge en slags skum, og der blev så sandelig gået grundigt til værks. Hele torvet fik en omgang.

Men var det et rengøringshold fra kommunen, som virkelig ville gøre torvet til Danmarks reneste ? Det måtte 2700-netavisen have svar på, og eftersom avisens redaktion ligger midt på torvet i 3. sals højde med kanon udsigt over hele bydelen, måtte vi have svar på spørgsmålet. Så vi kontaktede Tekník- og Miljøafdelingen i Københavns Kommune, og fik her fat på enhedschef Torbjörn Häggquist. Han forklarede lidt grinende, at det ikke var et rengøringshold, som havde besøgt torvet, selvom det da kunne have været en smuk tanke. Næ det var ganske enkelt en ukrudtsbekæmpelses aktion, men baseret på en eksperimental baggrund. Det ligger nemlig sådan, at man før i tiden (efter luge- og hakkejernet) – brændte ukrudt af. Men via ny teknologi har man nu en anden og mere skånsom måde at gøre tingene på. Simpelthen ved at bruge “Spuma”.

NCC har udviklet en miljøvenlig termisk metode til at bekæmpe ukrudt. Systemet hedder Spuma®. Ukrudtet dækkes af varmt vand og et lag isolerende skum, hvorefter de ubudne planter udtørrer og visner bort. Skummet er miljøneutralt og godkendt af Miljøstyrelsen som pesticidfrit produkt. Det forsvinder igen på få minutter og efterlader ingen skadelige stoffer. Spuma® skåner både grundvand og omgivende planter. Men det bekæmper selv genstridigt ukrudt særdeles effektivt.

Det er en slags sirup blandet af majs og kokos, og har en temperatur på 598 grader, når det spules på. For ukrudtsfolkene er det betydelig lettere at arbejde med, eftersom det ikke er skadeligt, hvis man kommer for tæt på cykler, skraldekurve og lignende. Stoffet bringes ud i en speciel tankvogn, som kan rumme 2000 liter ad gangen. Folkene som påfører det er alle pakket godt ind i specielle dragter og masker.

Indenfor Teknik- og Miljøafdelingen i Københavns Kommune har man store forventninger til denne fremgangsmåde, men man har endnu ikke evalueret projektet.

Summa summarum – Husum Torv fik ikke denne torsdag en ordentlig gang rengøring – men blev sikret mod ukrudt et pænt stykke ud i fremtiden.