"Indenfor murene" - en dansk klassiker på Folketeatret

 

Fra den 5. februar til 28. marts 2015 kan publikum opleve Henri Nathansens klassiker Indenfor murene på Folketeatret med en sand stjernebesætning. I rollerne ses blandt andet Ghita Nørby, Preben Kristensen, Waage Sandø, Nicolaj Kopernikus og Jannie Faurschou.

Indenfor Murene - fotograf Thomas Petri_rez

Henri Nathansens skuespil Indenfor murene så dagens lys i 1912, og et dansk hovedværk var født. Nathansen, der selv var jøde, skildrer mesterligt og med stor psykologisk indsigt en jødisk familie i datidens København.

Hos familien Levin hersker de gamle dyder og traditioner, men en ny tid og et opgør med verden af i går banker på, da datteren Esther forelsker sig i Jørgen, som ikke blot er kristen, men også søn af Gamle Levins arvefjende. Indenfor murene er en universel fortælling om kærlighed på tværs af kulturer, traditioner og generationer.

Nørby og Kristensen genforenes på Folketeatret
Folketeatret præsenterer forestillingen i en helt ny opsætning med en sand stjernebesætning:

Waage Sandø, som ses i rollen som Gamle Levin, vender tilbage til det teater, han selv var teaterchef for fra 2007 til 2010. Hustruen Sara Levin spilles af Ghita Nørby, mens Preben Kristensen ses i rollen som etatsråd Herming. Indenfor murene genforener således Nørby og Kristensen, der også spillede sammen på Folketeatret i forrige sæson, nemlig i forestillingen Sarah. Nørby har tidligere spillet rollen som Sara Levin på Det Kongelige Teater i 2004.

Reumert-nomineret instruktør
I de øvrige roller ser man blandt andre også den Bodil-vindende Nicolaj Kopernikus, kendt for sine roller i Charlot og Charlotte, Forbrydelsen og Bænken, og Jannie Faurschou, der – i øvrigt ligesom Waage Sandø – spillede med i Vinterbørn fra 1978, og et utal af roller siden da, ikke mindst i Busters verden, Den eneste ene og Små ulykker. Desuden medvirker Sofia Nolsøe, Peter Oliver Hansen, Jesper Dupont, Signe Kærup Hjort, Michael Brostrup og Mette Kjeldgaard Jensen.

Instruktionen står Thomas Bendixen for. Det er hans første forestilling på Folketeatret. Tidligere har han blandt andet instrueret Misantropen på Det Kongelige Teater og Den gyldne drage på Aalborg Teater. Sidstnævnte sikrede Bendixen en Reumert-nominering. Maja Ravn er forestillingens scenograf.

Indenfor murene spiller på Folketeatrets Store Scene fra den 5. februar til den 28. marts. Tirsdag til fredag kl. 19:30, lørdag kl. 16:30.

Indenfor murene på Folketeatret

  • Instruktion: Thomas Bendixen
  • Scenografi: Maja Ravn
  • Medvirkende: Ghita Nørby, Waage Sandø, Preben Kristensen, Nicolaj Kopernikus, Sofia Nolsøe, Jannie Faurschou, Peter Oliver Hansen, Jesper Dupont, Signe Kærup Hjort, Michael Brostrup, Mette Kjeldgaard Jensen, m.fl.

Fakta om Indenfor murene

  • Indenfor murene er skrevet af Henri Nathansen og blev uropført i 1912.
  • Blev i 1963 udsendt af Danmarks Radio i en tv-teaterversion, hvor Poul Reumert og Clara Pontoppidan spillede ægteparret Levin, mens John Price og Jørgen Reenberg var blandt de øvrige medvirkende.
  • I 2004 satte Det Kongelige Teater forestillingen op med Jørgen Reenberg og Ghita Nørby i hovedrollerne. Stykket indbragte bl.a. Jørgen Reenberg en Reumert for bedste mandlige hovedrolle.
  • Bent Fabricius-Bjerre skrev i 1989 musicalen Esther som en fortsættelse af Indenfor murene. Musicalen tager afsæt i forestillingens åbne slutning og begynder, hvor det oprindelige stykke slap, denne gang med Esther som hovedrollefigur.
  • Forestillingen er optaget i den danske Kulturkanon.
  • Aalborg Teaters opsætning af forestillingen blev i 2014 nomineret til tre Reumert-priser: Årets Forestilling, Årets Kvindelige Hovedrolle (Marianne Høgsbro) og Årets Instruktør (Morten Kirkskov). Marianne Høgsbro modtog prisen for Årets Kvindelige Hovedrolle for sin præstation som Fru Levin.