Mosen har mistet en af sine aller største hjertevenner

trille og donna 165“Manden i mosen” – John Pilgård – levede og åndede for mosen og dens fantastiske natur

Det var en trist meddelelse, vi modtog på 2700-netavisen lørdag formiddag. En af mosens allerbedste venner som i over tyve år har travet og cyklet et utal af kilometer for at gøre sine iagttagelser omkring fuglelivet i vores fantastiske lokale natur, døde fredag aften 82 år gammel.

Men lad det være sagt med det samme. John havde det ikke godt til sidst. Han havde mange smerter, og hverdagen var ved at være en pestilens for ham. Så da hans hjerte holdt op med et slå, var det faktisk en lettelse for Julia, hans bedre halvdel gennem mere end tyve år. Som hun sagde – jeg kommer selvfølgelig til at savne John meget, men han led i den sidste tid, så det er godt, han har fået fred nu. Billedet øverst viser den John, vi helst vil huske. Altid det lille venlige smil og den rare attitude.

For knapt et kvart århundrede siden fik undertegnede besøg af John Pilgård, dengang Brønshøj-Husum Avis lå på Islevhusvej. Han kom for at få en hyggelig sludder, men efterhånden som den skred frem, blev det mere og mere klart, at han gerne ville skrive om livet i mosen. Den aftale lavede vi så – og trofast og loyalt lå der fra det øjeblik hver uge en historie fra John om de observationer, han havde gjort sig. Indenfor Vej & Park i Københavns Kommune blev man også bekendt med hans skriverier, og man brugte ham i en meget lang periode som observatør

Det er såmænd ikke så længe siden, vi her i netavisen bragte en historie om John, da han lige var kommet på plejehjem i Bystævneparken. Allerede da kunne vi godt fornemme, at det ikke lige gik, som det skulle for den gamle kæmpe. Den historie bringer vi igen i dag, hvor John selv fortæller om sin hverdag med mange smerter

Hvad blev der af “Vor mand i mosen” …

Gennem 20-25 år kunne man læse hans artikler i den lokale avis om livet i mosen. Hver uge var nye oplevelser og indtryk fra den skønne oase, som han beskrev med glødende hjerte. John Pilgård nåede virkelig at holde læserne underrettet om alt lige fra fuglelivet til tyvfiskere og meget andet. Som en af de lokalt kendte borgere, tidligere TV-mand Bjørn Andersen engang udtalte – “hver uge bliver jeg lukket ind i John Pilgårds sproglige univers”. En smuk formulering af den rubrik, som hed “Vor mand i mosen” – og som den naturglade Pilgård troligt bestyrede i næsten er kvart århundrede.

I dag er John Pilgård blevet 82 år gammel, og det går ikke så godt, som det kunne. Han er kommet på plejehjem i Bystævneparken, hvor han nu venter på en lejlighed. 2700-netavisen besøgte den gamle kæmpe forleden, og her blev vi klar over de efterhånden mange skavanker, han har reddet sig. – Det værste er, at jeg snart ikke kan se mere, sagde John Pilgård, da vi fik en hyggelig snak hans værelse, som indtil videre blot er en mellemstation, indtil lejligheden kommer. – Jeg savner sådan at skrive mine artikler, og det er så pokkers ærgerligt det med synet, for de problemer jeg havde med mine fingre, har jeg ikke mere. Så jeg ville kunne skrive, hvis jeg bare kunne se bedre.                              

IMG_1967

Jeg savner mine daglige cykelture omkring mosen og kontakten med læserne, siger John Pilgård.

– Men jeg har mange smerter i mine ben. Det er på grund af min diabetes og plager mig døgnet rundt. Heldigvis har jeg min elskede Julia, som jeg nu har været gift med i 20 år. Hun kommer hver dag og besøger mig. Uden hende aner jeg ikke, hvad jeg skulle gøre. Det er ikke sjovt bare at sidde i en rullestol og ikke foretage sig noget. Slet ikke når jeg tænker på mine daglige ture på omkring 35 kilometer, som jeg tog på min cykel omkring mosen. Jeg havde min tur flere gange om dagen. For pokker hvor jeg savner dem. Tilværelsen i dag er tom, og det ligger slet ikke til min natur.

                                                          blandet lort fra april m.m 189

Da John Pilgård for et par år siden rundede de 80 år, var netavisens udsendte naturligvis med til at fejre ham. Her sidder fødselaren sammen med sin Julia.

Gennem de mange år som moseskribent nåede John Pilgård at få et fint samarbejde med Vej & Park i Københavns Kommune, hvor til han rapporterede sine indtryk omkring mosen. Han var fast inventar i det skønne område, hvor man næppe kunne undgå at møde ham, når man gik tur.

2700-netavisens udsendte ansatte i sin tid personligt John Pilgård som skribent for den lokale avis, og det blev til et godt og loyalt samarbejde gennem årene.                                                                                                                                                                                                                                                

24-07-15                                                                                                                               -tony

———————————————————————————————————————————————–

Ja som man ser, blev denne artikel bragt den 24. juli i år, lige da John var kommet på plejehjem. Nu er et kapitel afsluttet, men vi er mange, der aldrig vil glemme “mosemanden”.

Så længe fingrene kunne slå på tasterne, var John Pilgård på mærkerne. Da det stoppede, gik det for alvor ned ad bakke. Han elskede jo at skrive om det fugleliv og den smukke natur, som betød så meget for ham.

Æret være Johns minde.

                                                                                                                                   Flemming Antony