Sporvejsmuseet indvier ny busudstillingshal

Buskørslen har i årtier været et af de vigtigste elementer i den kollektive bytrafik. Et af de moderne bybussers trumfkort er stor fleksibilitet, som gør det muligt at omlægge trafikken med kort varsel.

I forgrunden en tidligere HT-bus, som sluttede sin karriere som bybus i Estlands hovedstad Tallinn. Bussen bevares i det estiske trafikselskabs grønne/hvide farver. 

Det og meget mere kan de besøgende på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm studere nærmere, når det midtsjællandske museum lørdag 1. juli indvier sin nye busudstillingshal på 2.600 kvadratmeter. I hallen udstilles omkring 30 museumsvogne. Både hestetrukne omnibusser fra de sidste årtier i 1800-tallet, deres efterfølgere, som er benzindrevne, de senere dieseldrevne busser og endelig eksempler på busser, der drives med elektricitet – dels fra luftledninger, dels batterier. Den ældste hestetrukne omnibus i udstillingen er fra 1897. Den yngste museumsbus er batteridrevet og årgang 2009!

Indvielsen forestås af godsejer og kammerherre Christian Wedell-Neergaard, Svenstrup Gods, og finder sted lørdag 1. juli kl. 12. Der er musikalsk underholdning i dagens anledning med Svend Nicolaisens Orkester.

-Med åbningen af den nye busudstillingshal får Sporvejsmuseet en dimension mere, og der bliver langt bedre mulighed for at fortælle om bussernes bidrag til den kollektive bytrafik, siger museets leder, Mikael Lund.

Sporvejsmuseet overtog den offentligt ejede samling af museumssporvogne og –busser i 2003, da HT Museet i Rødovre lukkede permanent. Museet har dermed hovedansvaret for løbende at bevare et repræsentativt udsnit af vognparken for eftertiden. I busudstillingshallen kan de besøgende se både fuldt istandsatte museumsbusser og busser, der venter på at blive sat i stand efter et langt arbejdsliv og – for nogles vedkommende – en længere årrække i en garage, en ladebygning eller under åben himmel.

Der er på dagen veterantogskørsel fra København via Roskilde til Borup, hvorfra der er busforbindelse til Sporvejsmuseet med museumsbusser. Der henvises til hjemmesiden www.osjk.dk Der er også busforbindelse fra Borup for rejsende med tog fra Ringsted. Sporarbejder i løbet af sommeren kan give ændrede rejsetider. Rejseplanen.dk vil være opdateret med aktuelle tog- og bustider. Der kan i øvrigt læses mere på Sporvejsmuseets hjemmeside www.sporvejsmuseet.dk

Sporvejsmuseet ligger ved Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Museet er i sommerferieperioden 20. juni – 13. august åbent alle dage 10-17 undtagen mandage, hvor museet er lukket.