Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm åbner i påsken

– med sporvogne og meget andet på menuen

Der er mange aktiviteter i vente, når Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm på Midtsjælland indleder sin 37. sæson påskedag 20. april. Udover hovedmenuen bestående af ture med danske og udenlandske sporvogne bydes i løbet af sæsonen blandt andet på kørsel med ægte hestekræfter, kørsel med museets veteranbusser, besøg af veteranbiler, koncerter, aftenåbent med stjernekig samt mulighed for selv at køre en sporvogn med den fornødne assistance.

Åbning2014_AprilMaj_2013 042 (1)

Sporvejsmuseet mobiliserer ægte hestekræfter til sine ældste museumsvogne ved 12 lejligheder i løbet af sæsonen. Første gang 26. april. 

Årets nyheder i museets udstilling handler både om fortiden: arkitekternes sporvogne, ægte hestekræfter og sporvejenes ansatte – og fremtiden: de moderne sporvogne eller letbaner, som er godt på vej i de største danske byer.

Museet mobiliserer sine hestetrukne museumsvogne ved 12 lejligheder i løbet af 2014 – første gang 26. april, hvor det er den bevarede hesteomnibus fra Kjøbenhavns Omnibuskompagni, der bliver forspændt ægte hestekræfter. Men der er også andre slags hestekræfter på Sporvejsmuseet. Ved to lejligheder besøges museet af nogle af de biler, der i sin tid fulgtes med sporvognene. 14. juni er det ejere af et stort antal Ford A-vogne fra en række lande, som holder træf i Danmark og lægger vejen forbi Sporvejsmuseet med deres dejlige køretøjer. Fords sejlivede A-model blev produceret 1927-1932. 26. juli er det en meget varieret vognpark af veteraner, der kan beundres på Skjoldenæsholm. Fælles for dem er, at de i sin tid fulgtes med sporvognene, det vil sige, at bilerne senest i 1972 kom på gaden for første gang.

Udstillingen og mange andre aktiviteter på Sporvejsmuseet i sæsonen 2014 er i virkeligheden tilløb til Sporvejshistorisk Selskabs 50-års jubilæum i 2015. Sporvejshistorisk Selskab (SHS) er foreningen bag Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. Der kan læses mere om årets mange aktiviteter på museets hjemmeside www.sporvejsmuseet.dk under menuen ”Museet” og ”Aktiviteter”.

 

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm ligger ved Jystrup omtrent midt mellem Roskilde og Ringsted. Museet åbner som nævnt 20. april og er derefter åbent lørdage, søn- og helligdage kl. 10-17. I skolernes sommerferie holdes åbent alle dage undtagen mandag.