Nytårshilsen til 2700 Netavisens læsere fra rektor Anne Frausing, HF-Centret Efterslægten.

Nytårshilsen til 2700 Netavisens læsere fra rektor Anne Frausing, HF-Centret Efterslægten.

2016 bliver det første år siden 2010, hvor HF-Centret Efterslægten ikke vil være præget af ny- eller ombygninger. Det glæder rektor Anne Frausing sig over i sin nytårshilsen til avisens læsere. Men én ting er nye, flotte bygninger, noget andet er det, som Efterslægten udretter i bygningerne. Det, siger tænketanken DEA, gør HF og Efterslægten bedst af alle de gymnasiale uddannelser.

eftersl2

Rektor Anne Frausing med direktør Henning Tvarnø, A.P.Møllers Fond.

De sidste fem år har virkelig stået i byggeriets tegn. Efterslægten har ligget her på toppen af Bellahøj siden 1940, og indtil 2005 var det Københavns Kommune, som stod for vores bygninger. I den periode stod Efterslægten ikke forrest når kommunen prioriterede, og da vi blev selvejende institution i 2005, var der et voldsomt behov for renovering og fornyelse. Heldigvis blev vores bygninger opført lige inden besættelsens vare- og materialeknaphed satte ind – ellers ville vinduerne sikkert for længst være faldet ud. Men det var solide materialer, ja, vinduesrammerne var fx lavet af godt teaktræ, så heldigvis stod bygningerne da nogenlunde intakt, da vi gik i gang med selv at renovere og bygge til.

Og vi havde i den grad brug for mere plads, fortsætter Anne Frausing. På ganske få år fordoblede vi antallet af både kursister og personale, og vi sad virkelig på lårene af hinanden. Først indrettede vi lokaler på balkonen i vores aula, så i den gamle rektorbolig, i cykelkælderen og bag fortæppet på scenen i aulaen – meget opfindsomt, men vi manglede stadig plads.

Sporten på Efterslægten

Som tidligere i Efterslægtens lange historie fandt vi svaret i sporten! Vores to gamle gymnastiksale var om muligt endnu mere slidte end resten af huset, og i stedet for at renovere dem, besluttede vi os for at bygge vores nye, store og topmoderne idrætshus, Nobis. I 2013 kunne vi tage Nobis i brug, og idrætshuset danner nu rammen om idrætsundervisning, fitnesscenter og dansesal, og vi har fået faciliteter, som ligger helt i toppen inden for dansk skolebyggeri. Dette nyder også nogle af de københavnske sportsklubber godt af.

Eftersl1

Studiesal med lys og luft

Men når sporten så fik god plads, havde vi jo pludselig de to gamle gymnastiksale til at boltre os i, når vi skulle renovere. Det førte så frem til, at vi i slutningen af oktober 2015 kunne indvie vores nye faciliteter i de gamle gymnastiksale. Seks nye undervisningslokaler, toiletter, depoter og ikke mindst en studiesal med bibliotek og en markant rotunde og gode arbejdsnicher. Vi fik genskabt det oprindelige lysindfald med glasfacaderne, som var et særkende for bygningen, da den blev indviet i 1940 – for 75 år siden. Takket være en donation på 10 mio. kr. fra A. P. Møllerfonden kunne vi gennemføre vores projekt med de bedste materialer og de mange spændende detaljer. Det var en god oplevelse at fejre indvielsen med musikindslag af vores dygtige kursister, taler og en hyggelig reception herefter.

HF er bedst

Endnu engang kan vi på Efterslægten se tilbage på et år med markante resultater. Vi havde rekord stor søgning til 2-årig hf og oprettede for første gang i historien 9 1. hf-klasser. Sommeren bød på en rekordårgang med i alt 263 studenter – og de klarede sig rigtigt godt med et samlet eksamensgennemsnit på 7,0. Dette er resultatet af en stor og målrettet indsats, ikke blot af studenterne, men også af Efterslægtens mange dygtige lærere.

Hermed ligger Efterslægten også på linje med de seneste nye resultater fra tænketanken DEA, som viser at hf har størst succes med at få ikke blot kursister fra uddannelsesfremmede hjem succesfuldt frem til deres studentereksamen, men også elever, hvis forældre har mellemlange og lange videregående uddannelser. Hf er altså et godt tilbud til mange forskellige typer unge og ældre.

Og bedst til fest

Man skal aldrig forbigå en lejlighed til at feste! Og der bliver flere lejligheder i det kommende år til at hejse flaget og glæde os på Efterslægten. Om kort tid står vores nye lærerforberedelseslokaler færdige, og også vores kunstværk af kunstneren FOS, doneret af Ny Carlsberg Fondet, begynder at tage form. Ingen andre steder finder man noget lignende og det bliver værd at fejre!  Vi glæder os også til i det kommende år at kunne byde mange af lokalområdets beboere indenfor for at se de mange nye indslag i bybilledet.

Desuden fylder Efterslægten rundt den 4. marts – 230 år – og det kan vi naturligvis ikke forbigå i tavshed. Og sidst, men ikke mindst kan Efterslægten som HF-Center også fejre 25 års jubilæum i 2016. Vi har meget at glæde os til, og vi har meget at glæde os over.

Vi er glade for på denne måde stadig og i årene fremover at kunne give beboerne i vores lokalområde det gode tilbud om en seriøs, og målrettet uddannelse af høj kvalitet, men også efterhånden nogle flotte indslag i vores allesammens bybillede.

 

Rigtig godt nytår til alle!

De bedste hilsner

Anne Frausing