Brønshøjs 2700-netavisen på besøg i Vuggeriet på Hvalsøvej

intet som at spise udeDer er intet, som at spise ude i den fri natur 

Brønshøj netavis – 2700-netavisen.dk – har for nylig besøgt Vuggeriet på Hvalsøvej 29 i Brønshøj, som er et privat pasningstilbud under Københavns kommune samt et alternativ til den kommunale dagpleje og nok mere et modstykke til en vuggestue plads.

Det er Tina Tiedt og Gitte Toftager, der sammen driver Vuggeriet. De to har været kolleger i mere end 9 år, da de i første omgang begge var ansat i den kommunale dagpleje. Et arbejde de satte stor pris på.

– ”Der opstod meget hurtigt en god kemi mellem os, fortæller Tina og Gitte, –  og vi drømte tit om at skabe vores eget. Det var dog et kæmpe skridt af tage. For det første hele sikkerhedsnettet i at være fastansat og få sin faste månedsgage. Men også at være en del af en succes som den kommunale dagpleje er i Brønshøj / Vanløse. Samtidig havde vi begge et stort netværk og fik ofte henvendelser fra forældre, som ønskede at få deres børn passet netop hos os. Det kunne imidlertid ikke lade sig gøre af hensyn til pasningsgarantien og ventelisterne.”

Åbnede 1. maj 2010

Vuggeriet havde premiere 1. maj 2010, men ideen og ønsket om at drive et privat pasningstilbud havde – som man kan fornemme – været længe undervejs. Og det var ønsket om at få lov at arbejde med netop de familier, som ønskede Tina og Gitte, der var drivkraften. Ønsket om at kunne sætte sit helt eget præg på, hvordan en hverdag bør være for små børn var stort.

”- Det var et kæmpe sats, og mange sagde, vi var bindegale at sige et godt og sikkert job op, siger de to samstemmende.”

vuggestuen 2

På legepladsen

Men det viste sig, at deres mavefornemmelser holdt stik. Temmelig mange forældre ønsker nemlig selv at finde og vælge det sted, deres børn skal tilbringe så mange timer i dagligdagen. Så når forældrene henvender sig til Vuggeriet, inviteres de altid til en samtale. Det er vigtigt, at der er den rette kemi mellem den private børnepasser og familien. Sammen skal de voksne binde den sløjfe, som samler barnets to verdener hjemme og ude.

Kombinerer det bedste”

Vores mål er at være det helt særlige sted, hvor forældre trygt kan aflevere deres barn. Vi sætter en stor ære i, at både børn og voksne føler sig hjemme hos os. På den måde er det ikke kun os selv, men også vores egen familie og vores hjem, som bliver en del af børnenes hverdag. Og det er uden tvivl det, som har gjort Vuggeriet til en succes. Vi kombinerer det bedste fra institutionsverdenen og familielivet”.

forældrehygge med besøg af Teater AstaBasta

Forældre hygge med besøg af Teater AstaBasta

Vuggeriet er for børn i alderen 0-3 år. Både Tina Tiedt og Gitte Toftager er godkendt til at passe hver 4 børn. Børnene er typisk 10-12 måneder, når de begynder, og så er de der, frem til de skal i børnehave.

”- Sammen med forældrene aftaler vi en indkøringsperiode, så både børn og forældre lander trygt. Vi er ikke styret af andres møde og ferieplaner, og det er det, som er enorm fordel ved Vuggeriet. Her bestemmer vi selv og arbejder naturligvis under de regler og forhold, som kommunen har sat, ligesom der tilføres et pædagogisk tilsyn hver 8. uge. Tilsynet sikrer, at børnene trives, og at alle regler overholdes. Det er samtidig en sparringspartner for os, så vi har mulighed for at få belyst eventuelle udfordringer eller spørgsmål omkring børnene, fastslår Tina og Gitte.

Succes fra første dag

Vuggeriet har fra første dag været en succes, og de to fortæller stolt, at de har været meget heldige, at kunne vælge skønne børn og forældre ud – Der hersker ingen tvivl om, at de begge er meget tilfredse og positive iværksættere.

”- Vores største rolle er at skabe en dagligdag for børnene, som først og fremmest er tryg. Derudover skal vi sikre, at børnene oplever en hverdag, som giver dem mulighed for at udvikle sig. Når børnegruppen ikke er større, har vi rig mulighed for at se, hvilke styrker barnet har. Samtidig kan vi meget hurtigt danne os et indblik i, hvor barnet kan have brug for ekstra støtte. Det ser vi som den største fordel i vores tilbud.”

Men derudover  er det den nære kontakt og samarbejdet med forældrene i forhold til barnet som driver de to.

vuggestuen 1

Blandt venner

”Vi har nogle virkelig skønne dage sammen med ungerne, og vi elsker, at vi selv kan tilrettelægge vores arbejdsdag. Der er altid mulighed for at tage udgangspunkt i børnenes humør,– hvad gruppen er til i dag, og hvad det enkelte barn har brug for. Vi har stor glæde af vores fællesskab og kan på den måde introducere børnene til det at fungere i en større gruppe. Selv når vi er samlet med alle 8 børn, så er nærheden og opmærksomheden omkring det enkelte barn altid til stede, ”slutter Tina Tiedt og Gitte Toftager.

Går ikke forgæves

Alle er meget velkommen til at kontakte Vuggeriet og aftale et besøg. Og skulle det ske, de ikke selv har ledige pladser til børnene, så har de et godt og tæt samarbejde med de andre private børnepassere i bydelen, som de gerne henviser til. Så ingen går forgæves.

veninder

veninder

Man kan læse mere om Vuggeriet på www.vuggeriet.dk

Det mener forældrene

– Når man får en plads i Vuggeriet, bliver ens barn nærmest et nyt medlem af Gittes familie. Der er trygt og rart, og når man som forældre træder ind ad døren fornemmes det på alle måder, der er plads til leg og udvikling, og at børnene er højt prioriteret i indretningen, fortæller Rune, som har sin søn i Vuggeriet.

– Da han kom tæt på vuggestuealderen, tænkte vi umiddelbart at førstevalget var en normal vuggestue. Dels fordi en vuggestue ikke ville lukke ned under personalesygdom og dels fordi vi troede der generelt bare er flere legemuligheder i en vuggestue.

Men alt dette viste sig ikke at holde stik. I de to år vi har været i Vuggeriet har der kun én gang været lukket pga. sygdom. Det kan godt være at en Vuggestue ikke lukker i netop dette tilfælde, hvor en stuepædagog er syg, men til gengæld er der flere børn som potentielt kan smitte hinanden i en vuggestue.

—-

– Vi stod som mange andre forældre i den situation, at barslen nærmede sig sin slutning og vi ikke havde fået tilbudt plads i den lille vuggestue vi ønskede, fortæller Sussie, som også har sin dreng i Vuggeriet, – I stedet havde vi fået plads i endnu en af de kæmpe store kommunale institutioner – med børnemylder, larm, stram struktur og en hverdag hvor skiftende vikarer ofte er en del af virkeligheden. Dette følte vi ikke, var en god nok start på institutionslivet for vores søn, – selvom han som 3.dreng i flokken, ikke var et sart lille gemyt – og vi som forældre havde prøvet det hele før.

 Som sundhedsplejerske, der dagligt følger børn fra fødsel og op gennem skolealderen ved jeg, hvor stor betydning børnenes første år har. Det betyder med andre ord, at det lille barn har behov for nærhed, tryghed, omsorg og genkendelighed. Det har behov for at blive set og anerkendt som den det er og behov for at blive hjulpet og vejledt når det er svært. Behov for en stabil voksen der tager over når savnet til mor og far melder sig – en voksen at putte sig op hos og få et kærligt kram af, en der udstråler varme, tid og ro. ALT dette og meget mere, er vi så privilegerede at ha’ fundet i det private VUGGERIET, hvor vores 1½-årige Magne passes. At se Magne blive modtaget, er en daglig glæde i vores hverdag.

Og her er så damerne, som står bag Vuggeriet:

ina
Tina 46 år er oprindelig uddannet frisør, har arbejdet som kommunal dagplejer i 17 år.
1. maj 2010 stifter af Vuggeriet.
Gift med René. Mor til to voksne piger. Bor i et dejligt hus i Vanløse med stor have, med god plads til leg.
Den super praktiske af de to. Kan trylle de skønneste sager frem i et køkken. Glad for hunde og har to meget kælne af slagsen. Elsker at fordybe sig i en god bog. Fuldstændig forelsket i Italien. 
itte
Gitte 43 år uddannet pædagog, har arbejdet som kommunal dagplejer i 5 år. 
1. maj 2010 stifter af Vuggeriet
Gift med Jacob. Mor til to Teenagedrenge og har desuden to voksne bonusbørn.  
Bor i Brønshøj i en stor andelslejlighed i et hyggeligt hus med 3 andre familier.
Den kreative af de to. Elsker loppemarkeder og arrangerer stort af slagsen et par gange om året. Stifter af www.foraeldreforfred.dk som der går en del fritid med.