Se den triste film - flere af disse sporvogne kørte i Brønshøj - og sådan endte det for mange af dem

Mens en lille del af de københavnske sporvogne endte i Egypten – fik andre en mere grum skæbne. Netavisen kan i dag vise hvordan det sluttede..

Københavns Sporveje afbrændte sporvogne i Sydhavnen

Når Københavns Sporveje (KS) skulle bortskaffe udrangerede sporvogne, skete det ved at KS solgte vognene til produkthandlere, der så fik lov til at hugge vognene op bag ved Sundby Remise på Amagerbrogade.

Det var dog upraktisk, fordi meget af materialet i de gamle sporvogne var træ, kork m.m., der ikke kunne genanvendes og blot skulle bortskaffes. Københavns Sporveje anlagde derfor et spor fra Mozarts Plads til Pumpehusvej, der dengang nærmest var et stykke ingenmandsland i Københavns Sydhavn.

På dette område kunne man afbrænde vognene, så der stort set kun var genanvendelige metaller tilbage.

Sporvejsfotografen Torben Liebst har noteret i sin dagbog, at de første afbrændinger fandt sted tirsdag den 14. januar 1964. Begivenheden havde været omtalt i dagbladet Politiken, og derfor mødte en anden sporvejsinteresseret person også op. Det var Per Bech Petersen. 2700-netavisen.dks læsere har sidenhen nydt godt af de to herrers mange fotos fra sporvognstidens København. Det var i øvrigt første gang de mødte hinanden, for Sporvejshistorisk Selskab blev først stiftet et år senere, og derfor var det næsten altid tilfældigt, når sporvejsentusiasterne løb på hinanden.

Vognafbrændingerne fortsatte helt frem til sporvejsdriftens ophør, og den sidste afbrænding fandt sted Sankt Hans aften 1972.

2700-netavisen har fundet en video på YouTube, der viser vognafbrændingerne. Filmoptagelserne er lavet af Jean Miré Maison.

-jbn.

Gå ind og se filmen her  –  https://www.youtube.com/watch?v=M3l0mVx57k8