Ænder finder tryghed i altankasser, baggårde og andre pudsige steder

Vi er vilde med at genskabe naturen i byens baggårde og på altaner, men sammen med de grønne planter flytter naturens dyr også ind. Med vejledning fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral kan man selv hjælpe naturens dyr, hvis det bliver nødvendigt.

Anden er en fast del af bybilledet omkring søer og parker, men hvert år, når kalenderen viser april, begynder ænderne at indtage overraskende steder i byerne. Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral får mange henvendelser om andefamilier i altankasser på tredje sal, i beplantninger på firmaets tagterrasse eller i buskadset i boligforeningens baggård. Biolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen, påpeger, at ænderne hører til alle steder, hvor der er skabt natur, og pointerer:

– Ænderne er ligesom andre dyr flyttet til byen – man kunne sige, at de har generobret dét, vi har taget fra dem – og det er vigtigt at huske, at de ikke kun hører til i parken, men alle steder, hvor der er skabt selv små stumper natur.

Man kan selv hjælpe ællingerne

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral fik i 2017 192 indberetninger om andefamilier, der syntes at befinde sig uhensigtsmæssige steder. Dyreredningsbilen rykker ofte ud i tilfælde, hvor henvenderen egentlig godt selv kan hjælpe andefamilien. Derfor kan Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral i stedet fungere som vejleder.

– At hjælpe en andefamilie i nød er ikke nødvendigvis et job for dyreredningsbilen. Ofte kan man selv gøre noget. Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral er et godt sted at få vejledning til, hvordan situationen håndteres bedst muligt, forklarer Michael Carlsen.

Men en andemor med sine unger er nu et bedårende syn, og de gør ingen fortræd. Så hvis man kan overskue at have gæster i atriumgården eller altankassen i tre til fire uger, til ællingerne er gamle nok til at blive flyttet alene, vil dette ofte være en stor hjælp for andefamilien.

[GUIDE] Sådan hjælper man andefamilien

Opdager man en andefamilie på sin ejendom, kan man gøre følgende:

• Andemor med ællinger under 5 dage gamle: ring 1812 og få vejledning.
• Andemor med ællinger over 5 dage gamle: ællingerne kan ikke flyttes. De skal fodres, indtil de er 4 uger gamle. Ring evt. 1812 for vejledning.
• Små ællinger uden andemor skal på vildtplejestation. Ring 1812 og få vejledning.

foto: Dyrenes Beskyttelse