Der er Formel 1 på Bellahøj til næste år !

Næste sommer får Copenhagen Historic Grand Prix besøg af den internationale Formel 1-serie, HGPCA, der kan præsentere et startfelt på flere end 50 historiske Formel 1-racerbiler.

Der bliver tale om et regulært scoop, når Copenhagen Historic Grand Prix i sommeren 2018, får besøg af den historiske racerklasse HGPCA, kendt under navnet ”Historic Grand Prix Cars Association” for kørere og ejere af historiske Grand Prix racerbiler. Siden 1979 har medlemmer af serien passioneret stræbt efter at bevare, og hylde de vidunderlige racerbiler helt tilbage fra 1920’ernes to-sædes racervogne, og frem til 1960’ernes cigar-formede single-sæde Grand Prix-biler.

Senest racerbiler fra disse prægtige årtier gæstede Danmark var i 50’erne og 60’erne på Roskilde Ring, der var en del af den nye tid efter krigen, hvor interessen for biler nærmest eksploderede. Roskilde Ring opnåede hurtigt international anerkendelse og i løbet af banens levetid blev der kørt løb i mange forskellige klasser, fra standardvogne til Formel 1, og publikum valfartede til for at opleve de ikoniske Formel-biler fra blandt andre Ferrari, Maserati, Alfa Romeo, ERA, BRM, Cooper, Lotus og mange flere.

Den historiske Formel 1-serien dækker mere end et halvt århundrede i motorsport, og de enestående biler illustrerer på nært hold udviklingen i både design og ingeniørteknik. Ofte er mere end 50 biler til start i to forskellige felter, henholdsvis ”Pre-1961” og ”Pre-1966” med herunder forskellige klasseinddelinger. Én af de mere dramatiske ændringer skete i slutningen af 50’erne, hvor motoren blev flyttet, og konstruktionen af racerbiler således skiftede fra et frontmotor layout til centermotor, hvor motoren er placeret i midten af bilen for optimal vægtfordeling og balance i Formel-raceren.

HGPCA er en international løbsserie der i 2017, inklusiv en officiel testdag, bestod af 11 løbsafdelinger på historiske racerbaner som blandt andre Silverstone i England, Magny-Cours i Frankrig, Nürburgring i Tyskland, Zandvoort i Holland og Spa-Francorchamps i Belgien. Serien har den engelske racerstjerne Sir Stirling Moss som præsident og er siden etableringen i 1979 vokset betydeligt i medlemstal til over 300 i dag.

I 2017 slog Copenhagen Historic Grand Prix alle rekorder med flere racerbiler, flere deltagere og flere tilskuere end nogensinde før. Hele 38.180 tilskuere besøgte den første weekend i august Bellahøj Park og forvandlede den klassiske københavnersports-begivenhed til en flot historisk motorsportsweekend.