I denne uge ville Brønshøjs tidligere Europamester i boksning Jørgen Johansen være blevet 100 år !

Efter en lang karriere i bokseringen levede den tidligere Europamester Jørgen Johansen – (ikke at forveksle med Gamle Jørgen Hansen) – på Bellahøj i et af højhusene. Han var kørelærer i det civile og passede sin forretning, til han kom op i alderen. I en årrække var han også boksepromotor – i en periode sammen med Mogens Palles far Thorkild Palle.

I dag den 17. oktober ville Jørgen Johansen være blevet 100 år. I den anledning bringer netavisen her en lille historie om Brønshøjs gamle mesterbokser, som undertegnede skrev for mange år siden.

Netavisens redaktør besøgte den gamle bokser i slutningen af firserne og lavede en historie om ham. Det blev starten på et venskab, som holdt til Jørgen Johansen døde i 1991. Den seneste tid boede han på Skodsborg Sanatorium, da han var hårdt angrebet af cancer. Hver uge tog undertegnede turen til Skodsborg for at besøge den døende mester. Et besøg han satte meget stor pris på i følge familie og venner.

  Jørgen Johansen i sin lejlighed på Bellahøj

Vi har kigget lidt på Jørgen Johansens historie i Wikipedia ..

Han debuterede som professionel bokser den 3. september 1948 mod franskmanden Jacques Anthime med en knockout sejr i 2. omgang. Efter 12 sejre i træk mødte Jørgen Johansen 24. februar 1950 finnen Elis Ask i Göteborg, og opnåede uafgjort efter 8 omgange. I returmatchen den 14. april 1950 i KB HallenFrederiksberg vandt Johansen på point efter 10 omgange.

Han mødte derefter den 31. august 1950 den italienske europamester Roberto Proietti i en ikke-titelkamp på Østerbro Stadion i København. Trods opbakning fra 20.000 tilskuere inkasserede Johansen karrierens første nederlag, da han tabte på point til italieneren efter 12 omgange. 5. januar 1951 besejrede Johansen den belgiske mester Josef Preys, der forinden havde bokset 15 omgange med Robert Proietti om europamesterskabet i letvægt. Senere samme år den 16. februar besejrede Johansen landsmanden Svend Wad på point efter 12 omgange i en kamp om det danske professionelle letvægtsmesterskab.

     forsiden på Jørgen Johansens bog

Den 9. marts 1951 tabte Johansen på point til Elis Ask i Göteborg, men fik den 4. januar 1952 mulighed for revanche i Københavns Idrætspark i København, denne gang om europamesterskabet, som Elis Ask i mellemtiden havde vundet. Jørgen Johansen blev den anden danske europamester efter Knud Larsen 22 år tidligere, da han pointbesejrede Elis Ask efter 15 omgange. Han forsvarede titlen med succes mod Tommy McGovern (uafgjort), den hidtil ubesejrede Duilio Loi (point 15 omgange), Jacques Prigent (point 15 omgange) og Werner Handke (uafgjort), indtil han i en returmatch mod Duilo Loi i Milano den 6. februar 1954 måtte se sig besejret på point efter 15 omgange. I perioden som europamester opnåede Johansen at blive højt rangeret på boksemagasinet The Ring’s verdensrangliste.[1]

Jørgen Johansen boksede yderligere én kamp inden han stoppede, da han vandt over Louis Carrara den 19. marts 1954.

Største sejr i karrieren var sejren over Duilio Loi, der efterfølgende vandt det ubestridte verdensmesterskab i letweltervægt og kun tabte 3 af sine 126 kampe, herunder altså mod Jørgen Johansen.

Jørgen Johansen boksede 43 kampe, hvoraf han vandt de 33 (8 før tid), tabte 7 og boksede 3 uafgjort.

Hvor mange vidste mon, at Jørgen Johansen også var en glimrende fodboldspiller og nåede at spille på Frems dengang meget stærke divisionshold, hvor han debuterede i 1946 mod AaB og tilmed scorede.

Jørgen Johansen var et rart venskab, og han vil ikke blive glemt.

Flemming Antony