På mandag åbner Tingbjerg Bibliotek og Kulturhus til 58 millioner kroner

Tingbjerg Bibliotek og Kulturhus bliver et nyt, kulturelt fyrtårn, som skal være med til at gøre bydelen langt mere attraktiv i de kommende år. På mandag indvier tre borgmestre, arkitektfirmaet COBE samt boligselskaberne fsb og SAB det nye kulturhus.

Byudviklingen er i fuld gang i Tingbjerg, et af Københavns grønneste boligområder. Der er allerede taget hul på en markant forandring af området, og nu er tiden kommet til indvielsen af Tingbjerg Bibliotek og Kulturhus. Det sker på mandag den 1. oktober fra kl. 15, hvor hele tre borgmestre er med til at markere dagen.

– Åbningen af Tingbjerg Bibliotek og Kulturhus markerer en vigtig milepæl i arbejdet for at gøre Tingbjerg til en langt mere attraktiv bydel. Huset, der i sig selv er en arkitektonisk attraktion, kommer til at stå som et vartegn for fremtidens Tingbjerg og er et stærkt symbol på bydelens potentiale, siger overborgmester Frank Jensen (S). 

Tingbjerg Bibliotek og Kulturhus er resultatet af et samarbejde på tværs af mange aktører i bydelen, og huset skal danne rammen om en lang række sociale og kulturelle aktiviteter. Med inspiration fra borgernes ønsker og bydelens eksisterende arkitektur fra 1950’erne har COBE skabt et arkitektonisk værk, der med sin åbne facade, gentænkning af gule tegl og fleksible rum – inspireret af en sættekasse – inviterer bygningen til interaktion, fællesskab, synlighed og tryghed. 

Biblioteket i huset kommer også til at fungere som skolebibliotek for Tingbjerg Skole, der nu får udvidet deres adgang til hele folkebibliotekets samling. Skolen har gennem hele processen været en drivkraft i udviklingen af husets profil.

Tingbjerg Bibliotek og Kulturhus er en vigtig milepæl i den byudviklingsproces, der skal gøre bydelen langt mere attraktiv. De kommende år skal der bl.a. bygges nye private familielejligheder og rækkehuse, så der bliver plads til endnu flere nye københavnere. Ved Lille Torv er både butikslokaler og supermarked på vej. Tingbjergs beboere skal desuden have større glæde af de grønne områder, og bydelen skal bindes tættere sammen med resten af København, bl.a. ved hjælp af bedre infrastruktur.

– Jeg har boet i Tingbjerg næsten hele mit liv, og det er en gammel drøm, der nu går i opfyldelse.  Tingbjerg har som alle andre bydele i København brug for gode lokale samlingspunkter, hvor borgerne kan dyrke fællesskabet. Det nye Tingbjerg Bibliotek og Kulturhus er en fantastisk ny ramme, og fordi det også bliver skolens bibliotek, får områdets børn og unge en stærk tilknytning til Tingbjergs nye samlingspunkt, siger Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S)

Fakta

 • Tingbjerg Bibliotek og Kulturhus er bygget og ejet af Københavns Kommune samt boligselskaberne fsb og SAB.
 • Prisen for huset er i alt knap 58 mio. kr., heraf har A.P. Møller Fonden bidraget med seks mio. kr.
 • Huset rummer 1.450 m2, der både rummer bibliotek, mødelokaler, café, værksteder, særligt rum til børn og en sal til koncerter og andre arrangementer.
 • Arkitektfirmaet COBE er totalrådgiver på sagen og har tegnet huset med Søren Jensen som rådgivende ingeniør, mens KRAGH & BERGLUND står bag forpladsen, der er nomineret til en pris for årets brolægning. Rune Fjord Studio står bag interiøret.
 • Bygning og forplads er opført i storentreprise af C.C. Brun Entreprise, Kemp & Lauritzen har stået for installationer og Juul & Nielsen for ind- og udvendig færdiggørelse.
 • Byudviklingsstrategien for Tingbjerg-Husum blev vedtaget i Borgerrepræsentationen i 2015. Siden er der løbende blevet bevilget midler til at føre strategien ud i livet i de årlige budgetforhandlinger. Strategien omfatter bl.a. nye boliger, Tingbjerg Bibliotek og Kulturhus samt bedre veje og stier.
 • Det nye bibliotek og kulturhus styrker indsatsområderne i Tryghedspartnerskabet i Tingbjerg-Husum om tryggere byliv, uddannelse og beskæftigelse samt positive fællesskaber. Tryghedspartnerskabet er et partnerskab mellem Københavns Kommune, Københavns Politi, SSP København, fsb, SAB/KAB og AAB, der arbejder for at øge trygheden og reducere kriminaliteten i partnerskabsområdet.

 

Åbning af Tingbjerg Bibliotek og Kulturhus 1. oktober

 • Åbningen finder sted i tidsrummet 15-21 mandag den 1. oktober.
 • Adressen er Skolesiden 4, 2700 Brønshøj.
 • Til åbningen vil der være taler fra overborgmester Frank Jensen (S), kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld (Å), børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S), formand for fsb Steen Søndergaard Thomsen, formand for SAB John B. Sørensen, husets bestyrelsesformand Said Abdirahman Hussein samt arkitekt MAA og grundlægger af COBE Dan Stubbergaard.
 • Åbningsdagen byder desuden på musik, foredrag, forfatterbesøg og lækkerier.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen