Salg af håndkøbsmedicin: Sådan er sikkerheden i Brønshøj

Lægemiddelstyrelsens kontrol af fysiske butikkers forhandling af håndkøbslægemidler i 2017 viser, at 43 procent af de kontrollerede butikker i Brønshøj overholder alle sikkerhedsregler.

Nye tal fra Lægemiddelstyrelsen viser, at 57 procent af butikkerne i Brønshøj, der forhandler håndkøbslægemidler uden for apotek, bryder sikkerhedsreglerne. Foto: PR.

14 butikker i Brønshøj, der sælger håndkøbslægemidler uden for apotek, har i løbet af 2017 været gennem Lægemiddelstyrelsens uanmeldte kontrol. Alle sikkerhedsregler for salg af håndkøbsmedicin blev overholdt hos de seks, hvilket svarer til 43 procent. Det viser nye tal fra styrelsen, der løbende kontrollerer de godkendte forhandlere. Blandt de kontrollerede butikker er Matas på Frederikssundsvej, hvor butikschefen har set frem til resultatet.

– Vi gør hver dag vores yderste for at overholde de mange lægemiddelregler, men da myndigheden kom på uanmeldt besøg, var kontrollanten så ekstremt grundig, at vi var spændte på resultatet. Der blev konstateret nul fejl, og mine medarbejdere og jeg er stolte over, at vi nu har Lægemiddelstyrelsens ord for, at vi har helt styr på sikkerheden, fortæller butikschef Claus Roed Christensen.

Matas på Frederikssundsvej viser vejen

Hos Matas fremhæves butikken på Frederikssundsvej som et eksempel til efterlevelse.

– Vi prioriterer sikkerheden i forbindelse med salg af lægemidler højt. Derfor er det med glæde, vi kan rose alle medarbejdere i butikken på Frederikssundsvej med det flotte, fejlfrie resultat, siger Henrik E. Johannsen, informations- og miljøchef i Matas.

Stor forskel på landsplan

På landsplan kontrollerede Lægemiddelstyrelsen i alt 589 fysiske butikker udenfor apotek. Af disse overholdt 264 af butikkerne alle regler for salg af håndkøbsmedicin, svarende til 45 procent. I alt 32 Matas butikker blev kontrolleret. Heraf overholdt de 25 butikker alle regler, hvilket svarer til 78 procent.

Hvis der ikke er styr på sikkerheden, kan Lægemiddelstyrelsens inspektioner føre til politianmeldelse, for eksempel hvis der er fundet lægemidler, der har overskredet udløbsdatoen. Foto: PR.