Bella Bio

Bella Bio åbnede torsdag den 26. november 1936 ikke langt fra, hvor det mindre Brønshøj Teater havde lukket sine døre få dage tidligere efter en levetid på blot ni år på Frederikssundsvej nr. 129. Denne havde selv afløst en endnu ældre biograf, som havde taget sig af kvarterets levende underholdning siden 1917 lige overfor Brønshøj Tivoli, hvor den nye Bella Bio kommer til verden i forbindelse med en nyopført toetagers bygning ved Brønshøj Torv på hjørnet af Frederikssundsvej og Krabbesholmvej. Det gamle forlystelsessted med café, friluftsteater, gynger, karruseller og skydetelte var lukket i begyndelsen af 1930’erne og blev revet ned. Udover biograf rummede den nye bygning en bank samt forretningslokaler, selskabslokaler, restaurant og danseskole.

•  Gå til stoleplan Bella Bio

Bella Bio var en stor biograf med plads til 874 personer opført af Robert Heinrich Hansen, der tidligere havde opført Rio Bio på Roskildevej og som senere kom til at opføre den nærliggende Bispebjerg Bio. Biografens navn stod skrevet i en halvcirkel ovenover førstesalen og igen i lige linje henover indgangspartiet. Gennem indgangspartiet træder man ind i forhallen beklædt med marmor, hvor billetkontoret er placeret. Her forefindes desuden telefonboks, hvilket var meget moderne. Herefter fører vejen videre ind til den tredive meter lange sandstensbeklædte foyer, hvor billedhugger Olaf Stæhr-Nielsens relieffer (hvis øvrige udskæringer stadig i dag kan ses ved Gl. Torv over det tidligere Alexandra) pryder væggene. Foyeren strækker sig ned langs biografsalens venstre side med små bænke og blomsterkurve. Herfra fører fire døre i højre side ind til den tragtformede biografsal med sine dybrøde farver. Væggene er indtil dørhøjde dækket af paneler. Bagtil strækker sig ovenfor danmarks største svævende balkon med plads til 236. Mellem stolerækkerne i grønt betræk er der levnet lidt mere plads, end man for tiden var vant til i de københavnske biografer. Foran lærredet er der modsat så mange andre biografer intet fortæppe. I stedet skyder to femten meter høje franske vægge med nye og gamle Brønshøj-motiver ind foran lærredet, når der ikke vises film. Meget usædvanligt og originalt. I modsatte side af indgangspartierne fører fire døre ud til pladsen til højre for biografen, hvilket gør det nemt og hurtigt at tømme salen mellem forestillingerne.

Læs mere her:

Bella Bio, København

Biografer på biografmuseet.dk

Biograferne i København 1904 – 2020

Biografmuseet.dk’s liste over alle biografer i Danmark

Stoleplaner – Galle & Jessen’s Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Biografpremierer i Danmark 1911 – 2020

Film- og Kinoteknik

Mine damer og herrer, “Dette er Cinerama”!

Hvad CinemaScope Byder på

Todd-AO, – det sensationelle filmsystem

Hvad er VistaVision?

Biografmuseets biografhistoriske kalender. Vigtige datoer og begivenheder i biografhistorien

Bella Bio den 6. oktober 2021. Foto: Thomas Hauerslev

Direktør er Oluf Hansen og åbningsfilmen den tyske ”Den evige ild”, som havde haft premiere i Park Teatret fire uger tidligere. En biograf som Oluf Hansen selv åbnede ti år forinden og drev i otte år. Der var naturligvis udsolgt i Bella på åbningsaftenen. Bella Bio var ikke tænkt som premierebiograf men derimod som biograf med repriser og film overflyttet fra biografer. Allerede 2. juledag 1936 kunne den nye biograf imidlertid bryste sig af en danmarkspremiere. Det var den amerikanske ”Når en mand ser rødt” med tidens populære skuespiller Buck Jones. Filmen var fra distributionsselskabet Skandinavisk Film, som Oluf Hansen selv havde været med til at starte omkring tyve år tidligere og fortsat havde del i. Allerede 30. december var der premiere igen på en amerikansk Dickens-filmatisering af ”Store forventninger” fra samme udlejning.

Oluf Hansen var ejer af Bella Bio gennem hele sin levetid. Han drev biografen godt og blev kendt som ”Kong Oluf af Brønshøj”. Han havde arbejdet med film og biografer lige siden 1912 og dermed oparbejdet stort kendskab til alle hjørner og kanter af branchen. I sine tidligere år var han således foruden Park også interessent i en del øvrige biografer. Forskellige love og regler til regulering af branchen betød, at man ikke kunne være både biograf- og filmdirektør. Anderledes forholdt det sig for danske filmproducenter, men for sin del fik Oluf Hansen som den eneste dispensation til at fortsætte sin distribution, som dog blev droslet ned. Måske derfor det kunne lade sig gøre?

I løbet af 1937 fulgte flere premierefilm og Bella blev også del af brobiograferne, der havde fællespremiere på udvalgte titler. I august 1937 således den danske ”Det begyndte ombord” fra Gefion, der kom til at levere en del flere premierefilm til biografen. Det var de populære film, der kom til at fylde mest på biografens repertoire og de var næsten altid enorme succeser. Under krigen kom atter flere nye danske film fra ASA og Nordisk. En af de største af disse for Bella var ”Biskoppen”. Efter krigen fulgte ”Diskret ophold”, ”De pokkers unger” for ikke at glemme ”De røde heste” i 1950, som spillede næsten halvanden måned. De næste Morten Korch-filmatiseringer var naturligvis også at finde på Bellas premiererepertoire. Op gennem 1950’erne var næsten alle biografens premierer danske.

Bella Bio fik installeret CinemaScope i 1958 til den undtagelsesvist amerikanske danmarkspremiere på indianerfilmen ”Massakren ved Snake River”. Denne premiere fandt sted den 6. oktober. Bella beholdt den nu kun i fire dage, mens Atlantic spillede en uge. Men så var biografen fint kørende i lighed med Husum Bio, der var kommet til ikke langt fra Bella tre år tidligere. Nye danske film ebbede ud i starten af 1960’erne og biografens sidste premiere var amerikansk med titlen ”Manden fra Virginia”. Det var en western fra ASA med premiere 9. august 1964.

Da Oluf Hansen i maj 1966 ville fylde 80 år, mente han, det omsider var på tide at gå på pension. Biografen kørte faktisk stadig fint, men han havde på dette tidspunkt fået et godt tilbud, han ikke kunne takke nej til. Det var desværre ikke fra nogen, der havde tænkt sig at fortsætte biografdriften, men Privatbanken på hjørnet, der havde andre planer med bygningen. Gættede man supermarked, gættede man ikke forkert. Bella Bio fik lov at forsætte et halvt års tid efter salget og nåede lige knap at fylde 30 år. Mange steder er det noteret, at biografen lukkede den 31. oktober 1966, men sidste spilledag var 15. november 1966 og sidste film på programmet ”Præsten i Vejlby”. Danmarks første talefilm. Det var lige præcis den og ingen anden, Oluf Hansen gerne ville afslutte sine lykkelige år i Bella Bio med.

Biografen blev siden foreviget af Bjarne Reuter, da han skrev sin selvbiografiske roman ”Månen over Bella Bio” om sine barndomsår i kvarteret.

Irma rykkede ind i Bella Bio. I dag har Superbrugsen hjemme i foyeren og biografen, mens det lokale bibliotek er placeret på førstesalen gennem hele bygningen. Hjørnets bank er væk. Fra gadeplan er der ikke meget, der afslører, adressen husede en biograf, men ellers ligner bygningen sig selv. På bagsiden træder den karakteristiske biografsalsudbygning fortsat tydeligt frem.