"Sporvognsminder fra Brønshøj og Husum" 18

Skm_2700NET_018  Vi fortsætter i dag serien omkring de gamle sporvogne i Brønshøj og Husum i samarbejde med Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, www.facebook.com/sporvejsmuseet. I dag handler det om “Bogievogntog på Linje 5” ..

I denne uge skal vi en tur ad Frederikssundsvej med arkitekt Ib Lundings karakteristiske bogievogntog på Linje 5.

Når bybilledet er ændret, skyldes det naturligvis ikke kun, at sporvognene er forsvundet. Det samme gælder for mange butikker. Udfor Bellahøjhusene på Frederikssundsvej findes en række butikslokaler, og her kan vi finde “Kjøbenhavns Handelsbanken” – i daglig tale Handelsbanken, som “forsvandt”, da den i 1990 fusionerede med Danske Bank.

I Husum er bybilledet også ændret. De to benzintanke BP og Esso eksisterer ikke længere. Det gør derimod motorvogn 608, som i 1972 blev købt af Per Bech Petersen, der også er mester for dagens billeder.

Skm_2700NET_018B

Vognen blev i 1972 anbragt i Slangerupbanens gamle remise ved Tagensvej, hvorfra den kom til Omstigningsklubben i Skælskør. Da den klub lukkede i 2011, kom vognen til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, hvor den nu står i depot og venter på bedre tider.

Butikslivet mellem Degnemose Alle og Brønshøj Torv er også kraftigt ændret. Importøren eksisterer ikke længere, og den karakteristiske danske pølsevogn er også under pres.

Skm_2700NET_018CMotorvogn 575 blev af Københavns Sporveje udtaget til museumsvogn i 1972, og efter 31 år på HT-museet kom den i 2004 i drift på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. Her har den troligt kørt turen fra remisen og til Ejlers Eg mere end 300 gange hver sommer siden da. Den trænger derfor til en grundig istandsættelse, og vil i løbet af denne sommer udgå af driften for at blive afløst af søstervognen 587.