Ugens fugl i netavisen: Halemejsen - en lille skønhed

Halemejsen er en af de smukkeste fugle i den danske fauna. Den vejer kun 8 gram, men på grund af dens meget lange hale er den alligevel hele 14 cm lang fra næb- til halespids. Det er som sådan ikke en sjælden fugl, men den lever typisk oppe i trætoppene.

     Tekst: Christian Christensen / Foto: Michael Bendt

Her ses de typisk i småflokke på 4-7 individer, der er ivrigt kommunikerende med deres bløde lyde. Faktisk ser man aldrig halemejser direkte på jorden, men de besøger gerne et foderbræt i haven. Føden består om sommeren næsten udelukkende af små insekter og larver, mens den om vinteren også kan spise frø. De holder af gamle træer og ses derfor også i parker og på kirkegårde.

Blandingsrace

Bispebjerg kirkegård er et godt sted for dem, men de ses også i Utterslev mose og i vores villahaver. Halemejser bliver kønsmodne allerede efter et år, så bestanden er hurtig til at genskabe sin størrelse efter en vinter, der tager livet af en del af dem.

Den sydlige race

Halemejsen er ikke en rigtig mejse som f.eks. blåmejse og musvit, der jo gerne yngler i redekasser og i gamle spættehuller. Halemejsen bygger selv sin store rede i en grenkløft gerne lidt højt. Den tilhører sin egen orden, men i Danmark har vi kun én art, der til gengæld findes i to underarter – en nordlig og en sydlig.

Den nordlige race

– har helt hvidt hoved mens den sydlige har en sort stribe over øjet. Om vinteren og et stykke ind i foråret har vi besøg af mange halemejser fra de øvrig Skandinavien. Om vinteren kan man opleve at de spredte flokke i et større område finder sammen om natten for at overnatte mere trygt i forhold til fjender.